Vylaďte vánoční tabuli k dokonalosti.
Podtrhněte kouzelnou atmosféru u štědrovečerního stolu. Poradíme vám, jak na sváteční dekorování stolu i jak dodržet etiketu prostírání.
Podtrhněte atmosféru štědrovečerní večeře vkusně a slavnostně zdobenou tabulí a dodejte jídlu i celé situaci vánoční kouzlo. Poradíme vám, jak na sváteční dekorování stolu v klasických i nečekaných barvách a jak dodržet etiketu prostírání.
Určete dominantní barvu štědrovečerního stolu
Nejprve ze všeho si ujasněte, do jakého stylu budete letošní štědrovečerní stůl ladit – vsadíte na přírodní dekorace a navodíte atmosféru staročeských Vánoc, nebo upřednostňujete minimalistickou moderní výzdobu sváteční tabule?
Jakmile si rozmyslíte styl, určete si barvu, která bude výzdobě dominovat. Abyste se vyhnuli přeplácanosti, pohlídejte si, aby se na stole vyskytovaly maximálně tři barvy.
Klasika, která se neomrzí
Červeno-zlatá nebo modro-stříbrná patří mezi nejoblíbenější vánoční kombinace barev. Pokud chcete navodit sváteční atmosféru bez experimentování, použijte k dekorování štědrovečerního stolu temně modré ubrousky, které hravě zkombinujete s bílými, nebo tmavě zelené či červené a bordó ubrousky.
TIP LARI CZ: Pro slavnostní příležitosti zvolte luxusní papírové ubrousky textilního charakteru, které jsou na dotek k nerozeznání od látkových.
Papírové ubrousky TORK textilního charakteru v barvě bordó a šampaň.
Slavnostní stolování krásně doladí také kombinace jednobarevných a vánočních ubrousků. Pozor ale na dekorativní prostírání a ubrusy, snažte se předejít množství vzorů.
Jak povýšit obyčejné na slavnostní
Nepotrpíte si na vánoční okázalost? Vsaďte na jednoduchost prostírání a ubrousků v barvě champagne nebo slonové kosti. Tabuli pak doplňte o zlaté dekorace.
Neotřelý štědrovečerní stůl, kterým překvapíte
Současným trendem je minimalistický styl, kterého hravě dosáhnete štědrovečerní tabulí v jedné, nejlépe bílé barvě. Bílé talíře, ubrus, ubrousky a prostírání navodí dojem zasněžené krajiny a křišťálové číše dodají na třpytu. Pro barevný kontrast a oživení položte do hlubokého talíře větvičku z jehličnanu nebo doprostřed stolu umístěte chvojí či jmelí.
Jak správně prostřít stůl
Etiketa stolování se o svátcích dodržuje zvlášť pečlivě. Pozvedněte atmosféru a dopřejte sobě a svým hostům servis jako v michelinské restauraci. Ubrus je základ Stůl bez ubrusu se k svátečnímu stolování nehodí. Pozor ale na velikost. Látka musí pokrýt celou plochu stolu, ale převislé části by se neměly dotýkat nohou stolovníků. Pro vyšší komfort můžete pod ubrus použít měkký protiskluzový chránič stolu.
TIP LARI CZ: Volte nejlépe bílý ubrus. Nejenže na něm vyniknou servírované pokrmy, ale jednodušeji s ním sladíte všechny doplňky a dekorace. Pokračujte běhounem Střed štědrovečerní tabule zvýrazněte dominantní dekorací z chvojí, ozdob a třeba i světýlek, nezapomeňte ani na svíčky. Pro optické sjednocení na ubrus natáhněte ještě středový běhoun.
Ozdobná šerpa u netkané textílie Infibra Linea TREND Papírový ubrus Infibra z polyethylenu, efekt damašek
TIP LARI CZ: Pro zaručený efekt i pohodu u stolu vsaďte na běhouny z netkané textilie – ozdobné šerpy na stůl. Díky jejich odolnému materiálu vás nerozhodí kapka od vína ani flíček od polévky. Jednoduše je z běhounu setřete, vsáknout se totiž nestihnou.
Jak prostřít příbory
Vidličkou nalevo a nožem a lžící napravo to nekončí. Při sváteční večeři se zpravidla servíruje více chodů, a proto je potřeba i vícera příborů, na kapra nebo lososa se navíc hodí speciální nůž na ryby. Osvojte si několik zásad:
● Začíná se od krajů – příbory, kterými hosté budou jíst první chod, servírujte zkraje. Pokračujte příbory na další chody.
● Vše zarovnejte stejně – některé vidličky a nože jsou kratší či delší, všechny je ale zarovnejte se spodním okrajem talíře.
● Ubrousek složte pod vidličku – případně jej použijte jako ozdobu talíře.
TIP LARI CZ: Chcete si servírování příborů usnadnit? Objevte kouzlo praktických a hygienických kapsiček na příbory.
Méně je někdy více Různé chody na sváteční tabuli zaberou hodně místa. Pokud dodržujete pravidlo nevstávat během štědrovečerní večeře od stolu, podle tradice servírujete talíř pro náhodného pocestného nebo na vašem stole nesmí chybět upečený chleba a sůl, pamatujte na to, že vaši strávníci ocení prostor pro vychutnání si výtečných pokrmů. Ty krásně vyniknou na střízlivě dekorované tabuli.